Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Το πρότυπο της Αντιγόνης και το κοινωνικό ιατρείο Ελληνικού

Γιώργος Βήχας

Ο γιατρός Γιώργος Βήχας έρχεται συχνά σε ρήξη με τους διοικητές των νοσοκομείων απαιτώντας να νοσηλεύουν δωρεάν ανασφάλιστους:




«Αν τους ρωτήσουμε όλους αυτούς αν έχουν διαβάσει την "Αντιγόνη" και ποιο πρότυπο τους αρέσει, όλοι θα υποστηρίξουν το πρότυπο της Αντιγόνης. Μα, η Αντιγόνη ήταν εκείνη που μας έχει μάθει: μην υπακούετε σε νόμους που εξοντώνουν τους ανθρώπους, που είναι κατά των ανθρώπων.
Ένας νόμος, όταν οδηγεί έναν άνθρωπο στο θάνατο, είναι ένας νόμος που πρέπει να τον καταργήσουμε εμείς στην πράξη.»



Ο Γιώργος Βήχας είναι ο εμπνευστής του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού. Σκέφτηκε την ιδέα όταν οι ασθενείς του άρχισαν να μένουν άνεργοι και να μην μπορούν να ασκήσουν «το ιερό δικαίωμα της υγείας.»
«Όταν ένας ανασφάλιστος μπαίνει στο νοσοκομείο και τελειώνει η νοσηλεία του, θα κληθεί να πληρώσει, γιατί δεν έχει ένα ασφαλιστικό ταμείο να τον καλύψει. Κι αφού δεν έχει ούτε κι ο ίδιος να πληρώσει, το κόστος της νοσηλείας μετακυλύεται στην εφορία. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να βρεθεί στη φυλακή... ότι μπορεί να του κατασχέσουν το σπίτι...» 

mki-ellinikou.blogspot.gr

Χιλιάδες εθελοντές ένωσαν τις δυνάμεις τους για να δώσουν στον πολίτη «αυτό που στερεί η πολιτεία: φάρμακο, γιατρό, αξιοπρέπεια, ελπίδα.»

mki-ellinikou.blogspot.gr
Στο Μητροπολιτικό Κοινωνικο Ιατρείο Ελληνικού δεν δεχονται χρήματα.

"Πέρα από τον αυτονόητο λόγο να υπάρχει πλήρης διαφάνεια, θέλαμε να ενεργοποιήσουμε μια ενεργητική αλληλεγγύη στον κόσμο, θέλαμε ο άνθρωπος που θέλι να μας βοηθήσει να μη δώσει απλά κάποια χρήματα, αλλά να θυσιάσει χρόνο, να πάει να αγοράσει αυτό που χρειαζόμαστε, να το φέρει, και το πιο σημαντικό, να γνωρίσει από κοντά και εμάς και τους ασθενείς.»



«Είναι δείγμα πολιτισμού να μην εξαρτάται η υγεία σου και η ζωή σου από το αν έχεις ασφαλιστική κάλυψη και χρήματα. Αν συνδυάσεις την υγεία και κατ' επέκταση τη ζωή κάποιου με την ασφαλιστική του κάλυψη ή την οικονομική του δυνατότητα, αυτό είναι βαρβαρότητα. Και σήμερα ζούμε αυτή τη βαρβαρότητα

Όπως και ο ίδιος ο Γιώργος Βήχας, έτσι κι εγώ θα στεκόμουν σε όλους τους εθελοντές που στηρίζουν το κοινωνικό ιατρείο, όμως ξεχώρισα αυτό το γιατρό για το λόγο του, καθαρά πολιτικό, συνειδητοποιημένο, άμεσο και ξεκάθαρο.
«Όλοι εδώ ονειρευόμαστε την ημέρα που θα κάνουμε το μεγάλο πάρτι του κλεισίματος συτού του ιατρείου. Την ημέρα που η πολιτεία θα αναλάβει τς ευθύνες της.» 

Από τη συνέντευξη του Γιώργου Βήχα στις 30 Οκτώβρη.
Δείτε τη εδω.



«Πρέπει να βροντοφωνάξουμε όλοι μαζί: Η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω από τους ανθρώπους και το χρήμα!
Υπογράψτε την έκκλησή μας εδώ.
Σταματήστε τις εγκληματικές περικοπές στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας της Ελλάδας! Πείτε στην Τρόικα να σταματήσει τις απάνθρωπες πολιτικές της!»

Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού: ιστολόγιο, facebook, twitter.

«Το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού απευθύνει έκκληση σε όποιο λογοθεραπευτή, παθολόγο, φαρμακοποιό και παιδοψυχίατρο μπορεί να βοηθήσει εθελοντικά.» *


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η παράσταση δεν είναι φώτα, δεν είναι σκηνικό,
είναι οι άνθρωποι, εσείς κι εγώ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...